Land art

Land art er en flott kunstkategori, som lar elevene utforske naturen og alle fargene og mønstrene som finnes der. For å lage land art trenger man ikke gå så langt, så lenge man har noen blader, steiner eller noen kongler tilgjengelig kommer man langt. En av nøklene i land-art er å fremheve noe som allerede finner i naturen, og å bruke materialer som naturlig hører hjemme i omgivelsene. Det kan være lurt å tenke på kontrastfarger slik at kunstverket blir skikkelig fremhevet i omgivelsene.

For å gjennomføre at par timer med land-art vil det lønne seg å dele elevene inn i mindre grupper, gjerne to og to eller tre og tre. Da får alle muligheten til å bidra med ideer og gjennomføring. Land art kan også gjennomføres andre steder enn på skolen, for eksemspel som lekse eller hjemme skole. Be elevene ta bilde for å dokumentere kunstverket deres. 

Her finner du noen eksempler på oppgaver til inspirasjon som du kan gi elever i alle aldre.

  • En fjellvegg har ofte linjer eller sprekker, ulike former eller farger. Du kan for eksempel fylle en sprekk med noe som ikke hører til der, som bær eller grønt gress, for å fremheve den naturlige sprekken.
  • Et åpent mellomrom mellom en gruppe steiner kan bli til et rede laget av ulike materialer fra naturen. Kanskje redet hører til en mystisk skapning. La elevene dikte en historie mens de plasserer ulike materialer i gropen.
  • Finner man et tre med et hulrom i kan man for eksempel fylle dette med blomster i en kontrastfarge for å fremheve hullet.
  • Man trenger ikke finne et hulrom eller en sprekk for å lage land-art, kunst kan også lages på en grusbane eller på annen bar bakke. Finn stokker og pinner eller steiner i ulik størrelse og lag en figur av disse ved å plassere de inntil eller oppå hverandre.
  • Dette er en kul oppgave å gjøre om høsten når man finner blader i ulike nyanser. Finn en rot eller et tre, rydd vekk kvister og blader som ligger på bakken rundt treet. Finn blader i ulike nyanser av gul og brun og plasser dem på bakken rundt treet slik at de bladene med sterkest farge ligger innerst, deretter blader som er litt mørkere osv.
  • Dette er nok en oppgave som passer best for de minste, men den faller sikkert i smak for eldre barn også. På bakken finner du mange småkryp. Lag et fantasifullt bilde eller skulptur som er inspirert av et slikt småkryp. Bruk materialer og farger du finner på stedet, og velg en bakgrunn som fremhever det du har laget. Gjerne bruk materialer med kontraster.
  • Finn steiner med lik farge eller form, for eks kan alle steinene har en flat side. Legg denne siden opp og lag et mønster som samspiller med stedets linjer og form.

Her har du noen bilder til inspirasjon 🙂 

 

Håper disse oppgavene kan være til hjelp når du tar med elevene dine ut i naturen for å utforske. 

Updated on 7. mai 2020

Hva synes du, var dette nyttig?

Relatert innhold

Gi din kommentar