Minifyrverkeri!

Dette eksperimentet oser av WOW-faktor! Vi vet alle at vedkubber brenner i flammer, men vet elevene dine at metall også kan brenne? I dette eksperimentet skal vi brenne stålull! Mens stålullen brenner kan vi høre at det gnistrer som små mini-fyrverkeri! Hvorfor det?

Sikkerhet først! Husk at dette eksperimentet ikke er for små barn, og er laget for elever på ungdomsskolen. Vi anbefaler at hele eksperimentet blir gjennomført av en lærer, eller at ungdommene gjør dette i grupper med nær veiledning av voksne tilstede. Bruk vernebriller. Dette nevnes mer i detalj lenger ned, men du må også gjennomføre eksperimentet i en metallform eller ildfast form.

Dette er en gylden mulighet til å snike inn at fyrverkeri egentlig bare er brennende metall.

Hva er forbrenning?

Du vet kanskje dette allerede, men for å være på den sikre siden får du en kjapp oppfriskning før vi går videre. Når noe brenner skjer det en kjemisk reaksjon mellom et stoff og oksygengassen rundt. Dette er en forbrenning. Avhengig av hvor fort eller langsom denne forbrenning er påvirker hvor mye lys og varme som produseres. Som du ser av bildene under er dette eksperimentet et eksempel på en rask forbrenning, da det er mye lys som skapes av reaksjonen. Jernet fra stålullen reagerer med oksygenet med lufta og danner jernoksider.

Utstyrsliste

  • Engangs-bakeform, metallpanne eller annen ildfast form
  • Stålull (Må være av fin tykkelse, gjerne 00 eller 000)
  • Et 9-voltsbatteri
  • Vernebriller
  • Sunn fornuft og god dømmekraft

Først, fordel stålull i formen. Det er ikke nødvendig med så mye som på bildet under.

 

Så er det rett og slett bare å gni betteriet mot fibrene i stålullet. Når hårene i ullen kommer i kontakt med begge batteripolene vil de fullføre kretsen og sette elektrisiteten i strøm. Dette vil varme opp stålet og til slutt føre til at det reagerer med oksygenet i lufta. Med andre ord: DET BRENNER!

 

Flammen vil spre seg raskt gjennom ullen, i kule møntre av gnistrende lys.

 

Det er utrolig fascinerende å se flammene bre seg gjennom fibrene i stålullen! Det ser virkelig ut som minifyrverkeri!

 

Eksperimentet produserer litt røyk, så det har fordel av å bli gjennomført under en avtrekksvifte. Hvis noen av elevene dine er var for lukt er det kanskje best å holde dette utendørs (Vær varsom hvis det blåser ute, da brennende metallpartikler kan bli tatt av vinden).

Det er ikke nødvendig med vann eller lignende for å slukke brannen, men du kan for all del ha et vannglass i nærheten, hvis det føles tryggere. Brennstoffet vil bli brukt opp fort og ilden vil slukke av mangel på brensel. Her kan du sette i gang en klassediskusjon om brannsirkelen. Trenger alle flammer brensel og oksygen for å brenne? Dette er også en gylden mulighet å forklare at fyrverkeri egentlig bare er brennende metall. Du kan forklare dypere hvordan fyrverkeri fungerer, og at ulike metaller gir ulike farger på fyrverkeriet.

 

For mer informasjon om hva som brenner og hvorfor, sjekk ut brannvettskolen.no.

Updated on 27. mars 2020

Hva synes du, var dette nyttig?

Relatert innhold

Gi din kommentar